Återställningsalternativ i Windows 10 (microsoft.com)

Återställning ominstallerar Windows 10, men låter dig välja om du vill behålla dina filer eller ta bort dem och sedan installera om Windows.  Du kan återställa datorn från Inställningar, inloggningsskärmen eller med en återställningsenhet eller installationsmedia.
Återställning

Återställa datorn från Inställningar

• Välj Start  och välj sedan Inställningar
    > Uppdatering & Säkerhet > Återställning

Öppna återställnings inställningar

• Under Återställ den här datorn väljer du Kom igång. Välj sedan bland alternativen och/eller inställningarna i tabellen nedan.

AlternativVad det gör
Behåll mina filer > Ändra inställningar > Förinstallerade appar
  • Installerar om Windows 10 och behåller dina personliga filer.
  • Tar bort appar och drivrutiner som du har installerat.
  • Tar bort ändringar du gjort i inställningar.
  • Återställer appar som datortillverkaren har installerat om datorn levererades med Windows 10.
Behåll mina filer > Ändra inställningar > Förinstallerade appar Av
  • Installerar om Windows 10 och behåller dina personliga filer.
  • Tar bort appar och drivrutiner som du har installerat.
  • Tar bort ändringar du gjort i inställningar.
  • Tar bort alla appar som datortillverkaren installerat.
Ta bort allt
  • Installerar om Windows 10 och tar bort alla dina personliga filer.
  • Tar bort appar och drivrutiner som du har installerat.
  • Tar bort ändringar du gjort i inställningar.
  • Tar bort alla appar som datortillverkaren installerat. (Om datorn levererades med Windows 10 installeras appar från datortillverkaren om.)

Obs! Ta bort allt > ändrings inställningar ger dig två alternativ.
  • Radering av data tar bort filer och rensar enheten. Om du tänker ge bort, återvinna eller sälja datorn kan du använda det här alternativet. Det kan ta en timme eller två, men det blir mycket svårare för andra att återställa filer som du har tagit bort.
  • Radering av data Av tar bara bort filer. Det tar mindre tid, men är inte lika säkert.
Återställa datorn från inloggningsskärm
Om du inte kan öppna Inställningar kan du återställa datorn från inloggningsskärmen. Gör så här:
  1. Tryck på Windows-tangenten + L för att gå till inloggnings skärmen och starta sedan om datorn genom att trycka på
    SKIFT -tangenten medan du väljer strömbrytaren > starta om
    i det nedre högra hörnet av skärmen.
  2. Datorn startas om i Windows Återställningsmiljö (WinRE).
  3. På skärmen Välj ett alternativ väljer du Felsök > Återställ den här datorn och sedan ett av alternativen i föregående tabell.